Ηλεκτρονική αίτηση και συμπλήρωση φακέλου για χορήγηση προνοιακών παροχών σε ΑμεΑ


Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και ηλεκτρονική συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου για τα ΚΕΠΑ από τον θεράποντα γιατρό

ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Όπως είναι γνωστό, από αρχές Μαρτίου, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση και διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρώτο βήμα είναι η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης σε ένα από τα 50 Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Αττικής (η λίστα στην διεύθυνση www.opeka.gr) ή στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, Πατησίων 30.

Το δεύτερο απαιτούμενο βήμα για την ένταξη στην πιλοτική διαδικασία, είναι η ηλεκτρονική συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου για τα ΚΕΠΑ από τον θεράποντα γιατρό, μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr), κάνοντας κλικ στο εικονίδιο «Εισηγητικοί φάκελοι Παροχών ΚΕΠΑ»

Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στο εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής «Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας» το οποίο έχει ετοιμάσει η ΗΔΙΚΑ

Ειδικότερα αναφέρεται πως ο θεράπων ιατρός αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία των εξετάσεων θα πρέπει να ενημερώσει τον ηλεκτρονικό (και όχι τον έντυπο) Γενικό Εισηγητικό Φάκελο για την κύρια πάθηση του ασθενούς μέσα από το νέο σύστημα και την εφαρμογή που παρέχεται σε όλους τους γιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και του Ιατρικού Φακέλου της Α΄βάθμιας.

Αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί και συνυπάρχουσα πάθηση: οι ιατροί αντίστοιχων ειδικοτήτων θα πρέπει να ενημερώσουν τους ηλεκτρονικούς Ειδικούς Εισηγητικούς Φακέλους.

Τέλος, ο θεράπων ιατρός της κύριας πάθησης οριστικοποιεί τον Γενικό Εισηγητικό φάκελο ο οποίος διαβιβάζεται (μαζί με τους τυχόν ειδικούς εισηγητικούς φακέλους) αυτόματα στο ΟΠΣ των ΚΕΠΑ για τον προσδιορισμό ημερομηνίας εξέτασης του ασθενή από Υγειονομική Επιτροπή. Ο αιτών ενημερώνεται από τα ΚΕΠΑ με e-mail ή sms για την ημερομηνία εξέτασής του.

Με την ηλεκτρονική διαδικασία:

Δεν επιβαρύνεται ο αιτών με τη καταβολή του παραβόλου των 46,14€ της εξέτασής σας από τα ΚΕΠΑ.
Δεν απαιτείται η επικύρωση του γνησίου υπογραφής του θεράποντα γιατρού.
Ο γιατρός με βάση τον ΑΜΚΑ του άτομου με αναπηρία θα βρει προσυμπληρωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία του.

Ο ΟΠΕΚΑ έχει ήδη αποστείλει ενημερωτικό σε όλα τα Κέντρα Κοινότητας της Αττικής που εμπλέκονται στην διαδικασία, ώστε για διευκόλυνση των ανάπηρων και των γιατρών, μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, να εκτυπώνουν και να δίνουν στους αιτούντες ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο θα πρέπει να προσκομίζουν στον θεράποντα γιατρό.

Επισημαίνουμε πως ο ρόλος του θεράποντος ιατρού είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε όλο το εγχείρημα, καθώς αυτός είναι που έχει την ευθύνη για την εισαγωγή ιατρικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και για την ηλεκτρονική διαβίβασή του στο ΟΠΣ των ΚΕΠΑ.

odigostoupoliti