You are currently viewing ΚΟΡΩΝΟΙΟΙ: Πόσο καιρό επιβιώνουν οι κορωνοϊοί SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2 σε αερολύματα και σταθερές επιφάνειες;

ΚΟΡΩΝΟΙΟΙ: Πόσο καιρό επιβιώνουν οι κορωνοϊοί SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2 σε αερολύματα και σταθερές επιφάνειες;


Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ συνέκριναν το πώς το περιβάλλον επηρεάζει τους κορονοϊούς. SARS-CoV-1 (2002-2003, είχε σκοτώσει περίπου 8.000 άτομα) και SARS-CoV-2 (προκαλεί την ιογενή πνευμονία COVID-19). Διαπίστωσαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 είναι σταθερός για αρκετές ώρες έως ημέρες σε αερολύματα και σε σταθερές επιφάνειες. Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος σε αερολύματα έως και τρεις ώρες, έως τέσσερις ώρες σε επιφάνειες χαλκού, έως 24 ώρες σε χαρτόνι και από δύο έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι.

Τα αποτελέσματα της εργασίας παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τη σταθερότητα του ιού SARS-CoV-2, και υποδεικνύουν ότι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό μέσω αεροσταγονιδίων (απόσταση ~ 2 μέτρων) και αφού έρθουν σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ο ιός SARS-CoV-1 εξαλείφθηκε με εντατικά μέτρα περιορισμού επαφών και μέτρων απομόνωσης και δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα από το 2004. Στη μελέτη οι δύο ιοί συμπεριφέρθηκαν παρόμοια, η οποία δυστυχώς δεν εξηγεί γιατί η εξάπλωση και τα κρούσματα από τον ιού SARS-CoV-2 έχουν προκαλέσει πανδημία. ΄Έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις, όπως α) Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο δέσμευσής των ακτίνων τους στα ανθρώπινα κύτταρα, β) Τον ιό του 2019 μεταδίδουν και ασυμπτωματικά άτομα, Γι’ αυτό οι ερευνητές προτείνουν οι πολίτες να ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί, όπως πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι, κλπ.

*Βιβλιογραφία. Neeltje van Doremalen, Trenton Bushmaker, Dylan H. Morris, Myndi G. Holbrook, Amandine Gamble, Brandi N. Williamson, Azaibi Tamin, Jennifer L. Harcourt, Natalie J. Thornburg, Susan I. Gerber, James O. Lloyd-Smith, Emmie de Wit, Vincent J. Munster. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. New England Journal of Medicine, 2020; DOI: 10.1056/NEJMc2004973 Η εργασία είναι ελεύθερα προσβάσιμη.

Αναδημοσίευση άρθρου του  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη (Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α.Π.Θ.)