You are currently viewing ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2: Γενετική Ιχνηλάτηση – ΑΘΟΡΥΒΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2: Γενετική Ιχνηλάτηση – ΑΘΟΡΥΒΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2 ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ ΑΘΟΡΥΒΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ. Συνοπτικά: ο ιός SARS-CoV-2 είναι άγνωστος (3 μήνες ζωής), αθόρυβος, ύπουλος και διπρόσωπος (δύο στελέχη) και καιρός είναι να τον αντιμετωπίσουμε με το γάντι. Κάθε πολίτης οφείλει να πάρει μέτρα και να μην εφησυχάζει. Συμβουλές για ατομική προστασία από Καθηγητή των ΗΠΑ.

Σχεδόν οι μισές από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2 που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέρος ενός μεγάλου συμπλέγματος 13 Βρετανών υπηκόων που έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για τον ιό SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία. Οι μεταδόσεις μεταξύ αυτής της πληθυσμιακής ομάδας σημειώθηκαν σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία και προήλθαν από έναν μόνο μολυσμένο ταξιδιώτη (που αγνοούσε ότι ήταν φορέας του ιού και παρέμεινε στο χιονοδρομικό κέντρο των ΄Αλπεων για 4 ημέρες) που επέστρεφε από συνέδριο στη Σιγκαπούρη όπου μολύνθηκε με τον ιό. Τουλάχιστον 21 άτομα είχαν εκτεθεί στον ιό, εξετάστηκαν και εγκαταστάθηκαν σε καραντίνα, ενώ 13 από αυτούς βρέθηκαν θετικοί από 6 έως 15 Φεβρουαρίου. Σε εργασία*, παρουσιάζονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για τα άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, Σημαντικό σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί, η εμφανής απουσία οιασδήποτε σοβαρής ασθένειας μεταξύ των μολυθέντων και η περίπτωση μιας «καθυστερημένης θετικής» δοκιμής κατά τη διάρκεια της απομόνωσης μετά την αρχική δοκιμή αρνητικού, τουλάχιστον 7 (4 στην Ελβετία και 3 στην Αγγλία και μετά εκδήλωσή συμπτωμάτων) ημέρες μετά την τελευταία πιθανή επαφή.

Συμπερασματικά, η γενετική ιχνηλάτηση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, τον χρόνο επώασης, τον χρόνο αποκατάστασης και τη σχέση μεταξύ της παρουσίασης των συμπτωμάτων και της δυνατότητας μετάδοσής του.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Ο Καθηγητής ΄Ιαν Λίπκιν, ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους στον κόσμο, και που πρόσφατα επέστρεψε στη Νέα Υόρκη από την Κίνα, όπου πήγε για να μελετήσει τον κορωνοϊό και έμεινε σε καραντίνα 14 μέρες προτείνει. Πλένεται πολύ καλά τα χέρια σας. Ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο χωρίς χαρτομάντιλο. Καθαρίστε τις επιφάνειες στο γραφείο ή στο κάθισμα του αεροπλάνου με υγρό αντισηπτικό χαρτομάντιλο. Τέλος στις αγκαλιές, στα κοινωνικά φιλιά και στις χειραψίες (προτιμήστε τον χαιρετισμό των μοτοσικλετιστών ή των Ιαπώνων ή του αγκώνα, προσθήκη του συντάκτη. Αποφύγετε τις δημόσιες συναθροίσεις και μην αγγίζετε ποτέ το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης στα ξενοδοχεία. Και μη χρησιμοποιείτε ίδια πετσέτα με κάποιον άλλο. Τέλος, ο ίδιος λέει ότι «Φοράω πλαστικά γάντια για να βγω από το σπίτι». Όλοι οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι συστήνουν πλαστικά γάντια για τους υγιείς και μάσκες για το Υγειονομικό προσωπικό και τους φορείς.

*Βιβλιογραφία. Preliminary case report on the SARS-CoV-2 cluster in the UK, France, and Spain. Swiss Medical Weekly 2020; 150:w20212

Αναδημοσίευση άρθρου του  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη (Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α.Π.Θ.)