Γενετικό τεστ για τον καρκίνο μαστού και ωοθηκών


Γενετικό τεστ για τον καρκίνο μαστού και ωοθηκών
Διάλεξη του Δρ. Δρακούλη Γιαννουκάκου, Διευθυντή Ερευνών του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής
του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, ο Δρ. Γιαννουκάκος έδωσε διάλεξη με θέμα «Γενετική του καρκίνου του μαστού – ωοθηκών» στην οποία μίλησε για τη συμμετοχή του εργαστηρίου του σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία της πρόληψης του καρκίνου.

 

Σε αυτή την έρευνα, επιστήμονες από 200 ερευνητικά κέντρα από ολόκληρο τον κόσμο, εργάστηκαν αρκετά χρόνια για να εντοπίσουν 80 περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος οι οποίες συνδέονται με τους καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη. Με σύμμαχο αυτή τη γνώση, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αναπτύξουν προληπτική εξέταση που εντοπίζει τους ανθρώπους που έχουν αυξημένη προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο, πολλά χρόνια πριν αυτός εκδηλωθεί και γίνει απειλητικός.

Στην εν λόγω έρευνα, η ελληνική ομάδα από το εργαστήριο του Δρ. Γιαννουκάκου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Καθηγ. Ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Φούντζηλα, παρείχε 1.000 δείγματα γενετικού υλικού από ασθενείς με καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και αντίστοιχο αριθμό δειγμάτων από γυναίκες που δεν έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Πηγή

http://www.demokritos.gr/Contents.aspx?lang=gr&CatId=856&View=18