You are currently viewing Πώς η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει τον εγκέφαλο

Πώς η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει τον εγκέφαλο


Πώς η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει τον εγκέφαλο

*Συμπτώματα γνωστικής δυσλειτουργίας*Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο*Φροντίδα εγκεφάλου

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), το σώμα επιτίθεται στη μυελίνη, την προστατευτική επικάλυψη των νεύρων στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα, όπως προβλήματα μνήμης, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, αργή ταχύτητα επεξεργασίας και αλλαγές στη διάθεση.

Μαγνητική Τομογραφεια (MRI) φυσιολογικός εγκεφαλος  / Μαγνητική Τομογραφεια (MRI) εγκεφαλος ασθενους με                          Πολλαπλή Σληρυνση (Multiple Sclerosis -MS)

Με την πάροδο του χρόνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί εγκεφαλική ατροφία, η οποία είναι η απώλεια του όγκου του εγκεφάλου. Δεξιά: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ RAJAAISYA/SCIENCE / Αριστερά: Cultura Creative RF / Alamy Φωτογραφία Αρχείου

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη και μακροχρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλεί φραγμό των νευρικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Ακολουθεί μια εις βάθους ανάλυση στο πώς η ΠΣ επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΣΚΠ στον εγκέφαλο;

Η γνωστική δυσλειτουργία, που ονομάζεται επίσης μειωμένη- εξασθενημένη σκέψη, είναι ένα νευρολογικό πρόβλημα που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2020 (1).

Η γνωστική λειτουργία αναφέρεται σε λειτουργίες υψηλού επιπέδου που εκτελούνται από τον εγκέφαλο, όπως:

*μνήμη

*σχεδιασμό

*επίλυση προβλήματος

*επεξεργασία πληροφοριών

*λεκτική ευχέρεια ή εύρεση λέξεων

*οπτική αντίληψη

*προσοχή-συγκέντρωση

Τα περισσότερα άτομα με ΣΚΠ που παρουσιάζουν γνωστική δυσλειτουργία θα έχουν ήπια έως μέτρια προβλήματα που μπορεί να αφορούν μόνο έναν ή δύο τομείς. Τα ζητήματα μνήμης όπως η απόκτηση, η διατήρηση και η ανάκτηση νέων πληροφοριών είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες γνωστικές προκλήσεις.

Τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι ένας άλλος πιθανός τύπος γνωστικής δυσλειτουργίας, ειδικά όταν πρόκειται για συγκέντρωση προσοχής  και πολλαπλές εργασίες.

Η National MS Society τονίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των γνωστικών αλλαγών, αλλά αναγνωρίζει επίσης πόσο λεπτές μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές, ειδικά στην αρχή.

Μερικά κοινά πρώιμα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία:

*βρίσκοντας τις κατάλληλες λέξεις

*να θυμάστε τι να κάνετε στη δουλειά σας ή την καθημερινή σας ρουτίνα

*καθημερινά καθήκοντα ή συνομιλίες

Επηρεάζει η ΠΣ στη λήψη αποφάσεων;

Η ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Ενώ ο βαθμός μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, μια μελέτη του 2018 (2) διαπίστωσε ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισαν έκπτωση στην ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις στο 64,7% των περιπτώσεων.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ΣΚΠ;

Η ΣΚΠ επηρεάζει κυρίως τη λευκή ουσία στο εγκεφαλικό στέλεχος, τον εγκεφαλικό φλοιό, το οπτικό νεύρο και το νωτιαίο μυελό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη φαιά ουσία, ειδικά όταν η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη.

Γενικά, η ΣΚΠ επηρεάζει τον εγκέφαλο με την ακόλουθη σειρά:

*Φλεγμονή: Μια αυτοάνοση επίθεση που απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια τα οποία προκαλούν αλλαγές στους νευρώνες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

*Φλεγμονώδης απομυελίνωση: Μια νευρική ίνα, γνωστή ως νευράξονας, είναι μια λεπτή γραμμή εγκεφαλικού νευρώνα που ταξιδεύει από το κυτταρικό σώμα και στέλνει σήματα σε άλλα κύτταρα. Αυτό είναι που σου επιτρέπει να μιλάς και να κινείσαι. Η μυελίνη δρα ως προστατευτική επικάλυψη γύρω από τα νεύρα, αλλά εάν καταστραφεί, οι ίνες δυσκολεύονται να στείλουν τα μηνύματά τους, οδηγώντας σε συμπτώματα.

*Αξονική εκφύλιση: Αυτό συμβαίνει όταν οι νευρώνες αρχίζουν να καταστρέφονται , γνωστό και ως ατροφία. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξανόμενη απώλεια όγκου του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον εγκέφαλο ή μόνο μια περιορισμένη περιοχή. Όταν η ατροφία συμβαίνει σε μια θέση, η μείωση της λειτουργίας περιορίζεται σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου. Τούτου λεχθέντος, η ανάπτυξη της ατροφίας είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας μελλοντικής σωματικής και γνωστικής αναπηρίας, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2019 (3).

*Επανομυελίνωση: Το σώμα σας προσπαθεί να ανοικοδομήσει τη μυελίνη, αλλά όχι πάντα με επιτυχία.

*Ουλές (σκλήρυνση) Πλάκες: Οι ουλές αναπτύσσονται στις κατεστραμμένες περιοχές μετά από σοβαρές εξάρσεις φλεγμονής και εκφυλισμού.

Εικονογράφηση Jason Hoffman

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν περνάει κάθε τύπος σκλήρυνσης κατά πλάκας όλες αυτές τις φάσεις με τον ίδιο τρόπο. Συνήθως, συμβαίνουν τα εξής:

*Κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (Clinically Isolated Syndrome -CIS): Η φλεγμονή εμφανίζεται μία φορά και μετά υποχωρεί, πράγμα που σημαίνει ότι τείνει να υπάρχει λιγότερος εκφυλισμός, ατροφία ή σκλήρυνση στην αρχή της νόσου.

*Υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (Relapsing Remmitting Multiple Sclerosis RRMS): Έχετε περιόδους εξάρσεων που στη συνέχεια υποχωρούν, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι τείνει να υπάρχει λιγότερος εκφυλισμός, ατροφία ή σκλήρυνση στην αρχή της νόσου.

*Πρωτοπαθής προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας (Primary Progressive PPMS) και δευτερογενής προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (Secondary Progressive SPMS): Τα συμπτώματά σας αναπτύσσονται σταδιακά χωρίς υποχώρηση λόγω εκφυλισμού και ουλών.

Κατά τη θεραπεία της ΣΚΠ, ο στόχος, ειδικά με φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο, είναι να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε επεισόδια και υποτροπές και να ελαχιστοποιήσουμε τόσο τις ουλές όσο και την ατροφία.

Πώς να φροντίζετε τον εγκέφαλό σας

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλοί ειδικοί προτείνουν τη γνωστική αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει συμπεριφορικές παρεμβάσεις που επικεντρώνονται σε νοητικές ασκήσεις ή επεμβάσεις αποκατάστασης και αντισταθμιστικές στρατηγικές για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 (4).

Η επανορθωτική αποκατάσταση χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενες γνωστικές ασκήσεις για την ενίσχυση, την ενίσχυση και την ανάκτηση των γνωστικών δεξιοτήτων. Εν τω μεταξύ, οι αντισταθμιστικές στρατηγικές βοηθούν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να μάθουν τρόπους να αντισταθμίζουν τις γνωστικές τους δυσκολίες χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως υπενθυμίσεις και οπτικοποίηση.

Η προσαρμογή του τρόπου ζωής σας για να ενθαρρύνετε την υγεία του εγκεφάλου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

*κάνοντας τακτική σωματική άσκηση

*διατήρηση ενός μέτριου βάρους

*εμπλοκή σε δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, όπως το διάβασμα ή το πάζλ

*περιορισμός του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ

*παίρνετε όλα τα φάρμακά σας όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτές ή άλλες αλλαγές είναι κατάλληλες για εσάς, δεδομένης της συνολικής υγείας σας και της εξέλιξης των συμπτωμάτων σας.

Προσέξτε όταν αλλάζετε φάρμακα για την ΠΣ

Η αλλαγή φαρμάκων για την ΠΣ απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση από εσάς και την ομάδα θεραπείας σας. Η διακοπή των φαρμάκων που τροποποιούν τη νόσο χωρίς την αντικατάστασή τους με ένα νέο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών προβλημάτων.

Επίσης, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που μένουν στα φάρμακά τους για την ΠΣ, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας, ειδικά αν είστε μεγαλύτερος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 (5). Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί συστήνουν συχνά την αλλαγή φαρμάκων από το να σκεφτούν ένα διάλειμμα.

Η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου που έχει στον εγκέφαλο, είναι μία προσπάθεια και συχνά μπορεί να φαίνεται συντριπτική. Ωστόσο, η τακτική επαφή με την ομάδα θεραπείας σας και η ύπαρξη ενός κλίματος υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη γνωστική δυσλειτουργία ή τις αλλαγές στη διάθεση ή θέλετε πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε προβλήματα μνήμης, μιλήστε με το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα. Μπορούν να σας βοηθήσουν, να σας παραπέμψουν σε άλλους επαγγελματίες υγείας ή να σας συστήσουν θεραπείες που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Επιμέλεια μετάφρασης Ελένη Παξιμάδη Phd

Τρέχουσα έκδοση 29 Νοεμβρίου 2023

Γραμμένο από: Σάρα Λίντμπεργκ ,Επεξεργάστηκε από Αλίνα Σαρόν,Nastassja Myer

Ιατρική  αναθεωρηση Heidi Moawad, MD

Πηγή: healthline.com/health/multiple-sclerosis/how-ms-affects-your-brain#takeaway

1)Curr Neurol Neurosci Rep. 2020; 20(7): 22.

Published online 2020 May 22. doi: 10.1007/s11910-020-01045-3

Cognitive Dysfunction in the Early Stages of Multiple Sclerosis—How Much and How Important?

Magdalena OsetMariusz Stasiolek, and Mariola Matysiak

2) Mult Scler Int. 2018; 2018: 7835952.

Published online 2018 Mar 12. doi: 10.1155/2018/7835952

Decision-Making in Multiple Sclerosis Patients: A Systematic Review

Mireille Neuhaus, 1 Pasquale Calabrese, 2 , 3 and Jean-Marie Annoni 1 , 4

3) Auto Immun Highlights. 2019 Dec; 10(1): 7.

Published online 2019 Aug 10. doi: 10.1186/s13317-019-0117-5

Brain atrophy in multiple sclerosis: mechanisms, clinical relevance and treatment options

Athina Andravizou,#1 Efthimios Dardiotis,#1 Artemios Artemiadis,2 Maria Sokratous,1,3 Vasileios Siokas,1 Zisis Tsouris,1 Athina-Maria Aloizou,1 Ioannis Nikolaidis,4 Christos Bakirtzis,4 Georgios Tsivgoulis,5 Georgia Deretzi,6 Nikolaos Grigoriadis,4 Dimitrios P. Bogdanos,3 and Georgios M. Hadjigeorgiou1,7

4) Chen, M.H., Chiaravalloti, N.D. & DeLuca, J. Neurological update: cognitive rehabilitation in multiple sclerosis. J Neurol 268, 4908–4914 (2021). https://doi.org/10.1007/s00415-021-10618-2

5) J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2016 Oct;87(10):1133-7.doi: 10.1136/jnnp-2016-313760. Epub 2016 Jun 13.Discontinuing disease-modifying therapy in MS after a prolonged relapse-free period: a propensity score-matched study

Ilya Kister 1Tim Spelman 2Raed Alroughani 3Jeannette Lechner-Scott 4Pierre Duquette 5Francois Grand’Maison 6Mark Slee 7Alessandra Lugaresi 8Michael Barnett 9Pierre Grammond 10Gerardo Iuliano 11Raymond Hupperts 12Eugenio Pucci 13Maria Trojano 14Helmut Butzkueven 2MSBase Study Group