Η υψηλή κατανάλωση συσκευασμένων σνακ, χοτ ντογκ, ζαχαρούχων αναψυκτικών και άλλων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (ΥΕΤ) συνδέθηκε σύμφωνα με νέα έρευνα, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμων μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον .
Η ανάλυση δεδομένων σχεδόν 43.000 ατόμων έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 11 ή περισσότερες μερίδες ΥΕΤ την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον τρία πρόδρομα χαρακτηριστικά Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα.
Τα πρόδρομα χαρακτηριστικά συνήθως προηγούνται των διαγνώσιμων συμπτωμάτων μιας πάθησης. Για τη νόσο Πάρκινσον, αυτά τα χαρακτηριστικά θα προηγούνταν πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, όπως ο τρόμος και τα προβλήματα κίνησης.
Η υψηλότερη κατανάλωση ΥΕΤ συνδέθηκε επίσης με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεμονωμένων πρόδρομων χαρακτηριστικών της νόσου Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διαταραχής συμπεριφοράς ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών (pRBD), του πόνου στο σώμα, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της δυσκοιλιότητας.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο — πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλό σε ΥΕΤ — θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο έναντι του κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον, μιας ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου», δήλωσε στο Medscape Medical News ο συν-ερευνητής Xiang Gao, MD, PhD, κοσμήτορας και διακεκριμένος καθηγητής του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη της Κίνας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 7 Μαΐου στο Neurology journal.
Μετάφραση Ελένη Παξιμάδη