Καιρικές Αλλαγές και ευαισθησία κρύου, ζέστης


Oμοιόσταση :H ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διάφορων συστατικών κτλ.), παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το υγρό των ιστών σε σταθερή χημική και φυσική σύσταση.

Όταν αυτή μεταβάλλεται τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Η ομοιόσταση διατηρείται σταθερή με α) συνεχή ανεφοδιασμό χρήσιμων ουσιών στα κύτταρα και β) συνεχή απομάκρυνση άχρηστων και επιβλαβών ουσιών. Αυτό επιτυγχάνεται με την κυκλοφορία του αίματος και άλλων συστημάτων. Διάφοροι ομοιοστατικοί μηχανισμοί λειτουργούν σαν συστήματα αρνητικής ανατροφοδότησης όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Μη ξεχνάμε πως η διατήρηση της ομοιόστασης είναι σημαντική για όλους τους οργανισμούς αφού όλοι προσπαθούν να τη διατηρούν σταθερή στις περιβαλλοντικές αλλαγές, πόσο μάλλον για τους ασθενείς. Για αυτό το λόγο όλοι δυσανασχετούμε το Φθινόπωρο που από τη ζέστη του καλοκαιριού έρχεται η αστάθεια με σημαντικές αυξομειώσεις της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με την αυξημένη υγρασία και λόγω αυτών των συνθηκών έχουμε και την εμφάνιση των πρώτων ιώσεων και κρυολογημάτων. Το ίδιο συμβαίνει και την Άνοιξη όταν περνάμε από τις ψυχρές σε θερμότερες θερμοκρασίες!! «Περισσότερη κόπωση και συχνές υποτροπές»

Οι αλλαγές των εποχών είναι, επίσης, οι εποχές του έτους, που όλοι γύρω μας αρρωσταίνουν. Οι άνθρωποι του περίγυρου μας μπορεί να είναι φορείς ιού ή βακτηρίου και παρόλο που μπορεί να μην εμφανίζεται κανένα εξωτερικό συμπτώματα αδιαθεσίας, μπορεί να περνούν μια μόλυνση την οποία θα καταπολεμήσουν πολύ πιο εύκολα από ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας των οποίων το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα δυσκολευτεί να καταπολεμήσει.

Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ασθενείς με MS  οι οποίοι είναι κατά φύση επιρρεπείς στις ιώσεις. Πολλές φορές λόγω ανοσοκαταστολής κατόπιν θεραπειών, είναι επίφοβες οι παρατεταμένες ιώσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπή, είτε αυτή να αναζωπύρωση ίωση όπως Ο Έρπης ζωστήρ. Συνίσταται  λοιπόν
Η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ιδίως με μέσα μαζικής μεταφοράς τις περιόδους έξαρσης της γρίπης σε ανοσοκατεσταλμένους.
Ανάπαυση, μείωση του άγχους σωστή διατροφή και λήψη επιπλέον βιταμινών Β, D, βιταμίνη C και ψευδάργυρο για την ενισχύσει του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μείωση της κατάθλιψης, έξοδοι ,forum chat, ένα καλό βιβλίο καφές/κρασί με φίλους  τρόποι για να αισθανθούμε καλύτερα!

Πολλοί ασθενείς με ΣΚΠ βιώνουν μια προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή υγρός ή έχουν πυρετό. Δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων της ηλιοθεραπείας, υπερθέρμανσης κατόπιν άσκησης, ή τη λήψη πολύ ζεστού ντους -μπάνιου μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μερικοί ασθενείς παρατηρούν ότι η όραση τους γίνεται θολή όταν υπερθερμαίνονται – ένα φαινόμενο γνωστό ως σημάδι Uhthoff. Οι προσωρινές αυτές αλλαγές μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και από μια πολύ μικρή αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος (το ένα τέταρτο έως το ένα μισό του ενός βαθμού). Μια αυξημένη θερμοκρασία μειώνει περαιτέρω την ικανότητα ενός απομυελωμένου νεύρου για τη διεξαγωγή ηλεκτρικού  ερεθίσματος

Το τεστ του «ζεστού μπάνιου»

Για πολλά χρόνια, το « test ζεστού μπάνιου» χρησιμοποιούνταν για να γίνει διάγνωση της ΣΚΠ. Ένα πρόσωπο ύποπτο για MS βυθιζόταν σε ζεστό νερό. Η εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων ή επιδείνωση τους λαμβάνονταν ως αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη MS.

Συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη είναι προσωρινά

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η θερμότητα παράγει γενικά μόνο προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Δεν προκαλεί περισσότερο την δραστικότητα της ασθένειας (απομυελίνωση ή βλάβη των ίδιων των νεύρων). Τα συμπτώματα γενικά αντιστρέφονται γρήγορα όταν η πηγή της αυξημένης θερμοκρασίας απομακρύνεται.

Στρατηγικές για την ανακούφιση από τις συνέπειες της θερμότητας

     Μείνετε σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον κατά περιόδους υπερβολικής ζέστης και υγρασίας. Αν ένα κλιματιστικό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, το κόστος αυτού του εξοπλισμού μπορεί να εκπίπτουν από τον φόρο, εφόσον ο γιατρός έχει γράψει μια συνταγή για αυτό (δυστυχώς απ’ ότι γνωρίζω μόνο στο εξωτερικο!!!).
     Χρησιμοποιήστε προϊόντα όπως γιλέκα, φουλάρια, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή υπαίθρια δραστηριότητα, ή προ-και μετά-Ψύξη.
     Να φοράτε ελαφριά, χαλαρά, ρούχα.
     Κρύα ποτά όπως “slurpees” ή γρανίτα μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση.
     Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια εσωτερικής άσκησης.
     Άσκηση σε δροσερή πισίνα .

Κρύο, μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα

Σε ασθενείς με ΣΚΠ παρατηρείτε επίσης  ότι τα συμπτώματα, ιδιαίτερα η σπαστικότατα, επιδεινώνονται με τον κρύο καιρό. Έτσι γενικά συνιστάται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία αποφυγή ακραίων καιρικών φαινομένων είτε ζεστής είτε κρύου. Όποιος εξετάζει τη κίνηση της μετακόμισης για ένα “καλύτερο” κλίμα θα πρέπει πρώτα να επισκεφθεί και να ελέγξει αν η αλλαγή του κλίματος είναι, πράγματι, ωφέλιμη γ αυτόν.

 

Επιμέλεια Παξιμάδη Ελένη

 

Πηγή και από http://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Health-Wellness/Heat-Temperature-Sensitivity