You are currently viewing Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την 5η Σεπτεμβρίου,
Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού
και την Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης στις 6 Σεπτεμβρίου

Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα SCI σε ζώνες συγκρούσεων με το παγκόσμιο
σύνθημα της Ημέρας SCI 2022:
«ΚΝΜ σε εμπόλεμες ζώνες και υποβαθμισμένες περιοχές»

Η Κάκωση του Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ, διεθνώς Spinal Cord Injury ή SCI) και η επακόλουθη παράλυση έχουν καταστροφικές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, και επαγγελματικές συνέπειες για τους τραυματίες. Επιπλέον, η βλάβη έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση τόσο για το άτομο όσο και σε ολόκληρο το δίκτυο υποστήριξής του.
Η κατάσταση των ατόμων με ΚΝΜ σε εμπόλεμες ζώνες και υποβαθμισμένες περιοχές δημιουργεί μεγάλο θέμα ανησυχίας σε πολλές χώρες. Ο πόλεμος, οι συγκρούσεις, η βία και οι χρόνιες ασταθείς καταστάσεις επηρεάζουν όλα τα άτομα με ΚΝΜ ανεξάρτητα από την τοποθεσία και την εθνικότητά τους.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης της Διεθνούς Εταιρείας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCOS), Επίκουρος Καθηγητής ΦΙΑΠ Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Διονυσιώτης, τόνισε ότι το φετινό μήνυμα είναι σημαντικό για την Ευρώπη και λόγω της κατάστασης που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας στην Ουκρανία.
Σήμερα αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνικών μέσων και του πολυάριθμου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού είναι ρεαλιστικά εφικτό το αίτημα να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην πλήρη κοινωνική δραστηριότητα, στην εργασία των ανθρώπων με αναπηρία &χρόνιες παθήσεις. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι απόλυτα εφικτή. Ένας κόσμος φιλόξενος στους ανθρώπους με παραπληγία ή τετραπληγία, είναι επίσης φιλόξενος για κάθε πολίτη και μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη οποιασδήποτε αναπηρίας.

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, ο «Σύλλογος Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ‘Δημήτρης και Βέρα Σφήκα’» σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ και την Κλινική Αποκατάστασης (Δ/ντής Καθηγητής, κ. Μίνως Τυλλιανάκης)» διοργανώνουν Πορεία με αναπηρικά αμαξίδια στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων και Εκδήλωση στην Πλατεία Γεωργίου με σκοπό να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού και να ευαισθητοποιήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο!

Πρόγραμμα:
6:30 μ.μ. Θα βρεθούμε στον Πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων στο ύψος της Ρήγα Φεραίου απ’ όπου στις
7:00 μ.μ. θα ξεκινήσει πορεία με χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν, ανεξαρτήτως της κινητικής τους κατάστασης είτε πεζοί ή αν επιθυμούν δύνανται να έχουν την εμπειρία χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου που θα τους διαθέσουμε.
Η Διαδρομή είναι: Από τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων στη Ρήγα Φεραίου, διασχίζουμε τη Γούναρη, περνάμε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και μέσω της Γεροκωστοπούλου διασχίζοντας την Μαιζώνος, καταλήγουμε στην Πλατεία Δημοκρατίας (Γεωργίου) όπου στις
8:30 μ.μ. μπροστά από το φωτισμένο στο χρώμα της αλληλεγγύης Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” θα γίνει η Κεντρική Εκδήλωση με ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΚΝΜ την οποία θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτική βραδιά και δρώμενα από το “Εκπαιδευτικό Πάρκο” του Δήμου Πατρέων.

Όσοι επιθυμούν συμμετάσχουν στην πορεία με χρήση αναπηρικών αμαξιδίων να μας ενημερώσουν έγκαιρα (τηλ. 6977412731, 6936826400) για να τα διαθέτουμε.

Προσκαλούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο, τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ, τα μέλη του Δ.Σ., συμπολίτες, συλλόγους, φορείς, σωματεία ΑμεΑ, να συμμετάσχουν στην πορεία και παραβρεθούν στην εκδήλωση που ακολουθεί.
Ελάτε να διασκεδάσουμε, να μοιραστούμε αισθήματα αξιοπρέπειας, περηφάνιας, αυτοπεποίθησης, ελπίδας και χαράς που μόνο οι ισότιμες κοινωνικές επαφές μπορούν να παρέχουν.

● Έλα να «Περπατήσεις» με όποιον τρόπο δίπλα μας
● Για να χωρέσουμε ΟΛΟΙ σε αυτόν τον κόσμο!
● Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι!
● Ο Σεβασμός σας η Δύναμή μας!

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της “Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας” και της “Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων”.
Την εκδήλωση στηρίζουν η “Κλινική Αποκατάστασης ΚΝΜ ΠΓΝ Πατρών”, το “Γραφείο ΑμεΑ” και το “Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων” του Δήμου Πατρέων.