«Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Προληπτικού Ελέγχου»


    Ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στο δυτικό πολιτισμό και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως, ενώ στο ίδιο διάστημα καταγράφονται περίπου 1.800 θάνατοι. Στο σύνολο των διαγνώσεων καρκίνου μαστού στη χώρα μας περίπου το 5% των γυναικών το βρίσκει έγκαιρα σε προσυμπτωματικό έλεγχο και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, το οποίο μπορεί να σημαίνει και πλήρη ίαση.
    Έτσι ο Σύλλογος Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης για 3η  συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με το ΑΝΘ Θεαγένειο πραγματοποιεί Προσυμπτωματικό Προληπτικό Έλεγχο με την Κινητή Μονάδα του Θεαγενείου. Ο δωρεάν κλινικός και μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες άνω των 40 συνοδεύεται κάθε φορά από μια ενημερωτική  ομιλία για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση σε συνεργασία με χειρουργούς μαστού, με επαγγελματία ψυχικής υγείας , με την παρουσίαση των προγραμμάτων του Συλλόγου από μέλος του ΔΣ και μια εκπαιδευμένη εθελόντρια του Συλλόγου η οποία καταθέτει την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού προβάλοντας έτσι ένα ζωντανό πρότυπο απομυθοποίησης του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα έως τώρα ο Σύλλογος Αλμα Ζωής με την Κινητή Μονάδα του ΑΝΘ Θεαγενείου έχει πραγματοποιήσει το πρόγραμμα στις παρακάτω περιοχές:

Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου σε 8 περιοχές της
Βορέιου Ελλάδας

Κουφάλια    2 Νοεμβρίου 2013
Χαλάστρα    3 Νοεμβρίου 2013
Πτολεμαίδα    6/7/8 Νοεμβρίου 2013
Σιάτιστα    9 Νοεμβρίου 2013
Βελβενδό    10 Νοεμβρίου 2013
Ξάνθη    15 Νοεμβρίου 2013
Κομοτηνή    16 Νοεμβρίου 2013
Σάπες    17 Νοεμβρίου 2013