Τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη τιμή για ένα Μοριακό Βιολόγο, από το να μπορούσε κάποια στιγμή στη ζωή του να συνάντηση έναν από τους “γονείς” της Μοριακής βιολογίας?
Η επίσκεψη και βράβευση του Νομπελίστα (1962) Ιατρικής και Φυσιολογίας James Watson για την συν ανακάλυψη της δομής της διπλής έλικας του DNA στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Σπέτσες όπου έγινε Επίτιμος Δημότης, έκανε το όνειρο πραγματικότητα!!
Όλα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 17 Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας 29-31 Αυγούστου «Από τη Μοριακή Βιολογία στην Ιατρική Χημεία» του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το συνέδριου φιλοξένησε η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή του δήμου Σπετσών, γιορτάζοντας συγχρόνως τα 50 (1966-2016) χρόνια από το πρώτο Συνέδριο Μοριακής Βιολογίας που τότε παρίστατο εκτός από τον James Watson και ο συν νομπελίστας του Francis Crick.
Η πρωινές συνεδρίες κάλυπταν 3 θεματικές ενότητες: 29 Μοριακή Βιολογία & Γονιδιωματική, 30 Ιαττρική Χημεία και 31 Πολιτισμός, Λογοτεχνία, Επιστήμη.
Το πρωί της Τρίτης συγκινητική ήταν η στιγμή των εγκαινίων της Αιθούσης James Watson & Francis Crick στο Κεντρικό κτίριο της Σχολής. Όρθιοι και ακούραστοι καθηγητές και φοιτητές έκαναν ένα κύκλο στο διάδρομο έξω από την αίθουσα. Λίγα λόγια, μα πολύ συγκίνηση. Καθώς ο αριθμός των παρευρισκομένων ήταν μεγάλος, μεταφερθήκαμε σε μεγαλύτερη αίθουσα. Όλοι ήθελαν να σταθούν δίπλα να πάρουν αυτόγραφο, να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τον Dr Watson, ο οποίος δεν αρνήθηκε. Ομιλίες πολλές, κούραση καμία, μόνο συγκίνηση και δέος!!
Το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου ήταν αφιερωμένο στον Επίτιμο Προσκεκλημένο Dr Watson. Στο χώρο του υπαίθριου αμφιθεάτρου της σχολής Αναγορεύτηκε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Λυράκη και ύπο τη παράσταση του Dr Μίμη Πλέσσα ως Επίτιμος Δημότης Σπετσών.
Ακολούθησαν βραβεύσεις και απονομή δώρων από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο καθώς και αντίγραφα τμημάτων του γλυπτού έργου DNA, το οποίο κοσμεί το Βιολογικό Τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών από τον ίδιο το γλύπτη Στάθη Λεοντή τόσο στο Dr Watson όσο και στη Dr Pαdel. Την απονομή των δώρων ακολούθησε μουσική εκδήλωση του μουσικοσυνθέτη Μιμή Πλέσσα με την Ορχήστρα AΤΤΙΚΑ και της Φιλαρμονικής του Δήμου Περιστερίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Κωνσταντίνα Φολίδα εκτός από εξαιρετική ερευνήτρια είναι και εξαιρετική ερμηνεύτρια, αφού τραγούδησε υπό τη συνοδεία του κ Πλέσσα.
Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτησαν πολιτικοί και μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι Νίκος Φιντικάκης Πρόεδρος της Αναργύρειου Κοργιαλένειου Σχολής του δήμου Σπετσών. Ο Νικόλαος Μοσχονάς καθηγητής Βιολογίας και Ιατρικής Μοριακής Γενετικής παρουσίασε το έργο και τη πορεία του Dr Watson. Όπως και ο ίδιος ο Watson είπε στην ομιλία του “από το τομέα της Ζωολογίας στην Αμερική πήγα στο τομέα του μεταβολισμού και των ενζύμων στο Cambridge όπου γνωρίστηκα με τον Crick, αν δεν το είχα κάνει αυτό θα είχα ασχοληθεί με τη παρατήρηση πουλιών!!”. Η Ruth Padel φιλέλλην διδάκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτρια Ποίησης και τρισέγγονη του Charls Darwin, του ιδρυτή της θεωρίας της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, η οποία μας μίλησε για τις επιρροές στο έργο της από τον προ- προπάππου της και το γενεαλογικό ης δέντρο, σημαντικότατο δε το γεγονός πως το πρόλογό της τον έκανε στην Ελληνική γλώσσα. Τελευταίος μα σημαντικότατος ο Ιωάννης Ματσούκας καθηγητής χημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόεδρος του Συνεδρίου σε ομιλία του εξήρε την επιτυχή πορεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρικής Χημείας και της προσφοράς του στην Έρευνα στην Ελλάδα.
Η παρουσίαση των ομιλητών είχε ανατεθεί στην τεταρτοετή φοιτήτρια του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, η οποία επίσης διάβασε απόσπασμα της Μελίνας Μερκούρη για τη γνωριμία της το καλοκαίρι του 1966 με τον Jim όπως τον αποκαλούσε η ίδια. Στο κείμενο αυτό εκφράζει το θαυμασμό της για τον σπουδαίο επιστήμονα καθώς και για τη λεπτότητα των τρόπων του καθώς δε την έφερε σε δύσκολη θέση αλλάζοντας συζήτηση όταν κατάλαβε πως αυτή δεν είχε κατανοήσει το βιβλίο που έγραψε τότε για τη διπλή έλικα του DNA που της χάρισε. Η Φωτεινή ήταν το κοριτσάκι των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 που έσβησε τη Φλόγα στην Τελετή Λήξης και μας συγκίνησε όλους όσο και την ίδια η προβολή αυτού του video στο μέσο της βραδιάς.
Εντυπωσιακά ήταν και τα video για τη παρουσίαση της ανακάλυψης των James Watson και Francis Crick που άλλαξε τον κόσμο.
Δε θα μπορούσαμε τέλος να μην αναφερθούμε στα λόγια του Watson όπου
με σεβασμό έκανε μνεία στο Δαρβίνο:
“Evolution is unfair but now we can reverse it”
Η εξέλιξη είναι άδικη μα τώρα μπορούμε να την αντιστρέψουμε
{gallery}watson{/gallery}
Ελένη Παξιμάδη