Επιδημία του ιού Έμπολα (αιμορραγικός πυρετός) στη Γουινέα, Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε από τον Μαρτιο έως τον Ιουλίου του 2014


Ενημέρωση για την επέκταση της  Επιδημίας- 28 Ιουλίου του 2014. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, ανακοίνωσε το σύνολο των 1201 ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Έμπολα (ΕVD)

και 672 θανάτων, έως τις 23 Ιούλη του 2014. Από τις 1201 κλινικές περιπτώσεις, 814 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά για τη λοίμωξη από τον ιό Έμπολα.

Η επιδημία παραμένει επισφαλής, εφόσον η μετάδοση της μόλυνσης εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα. Μεταξύ 21 και 23 Ιουλίου 2014, 96 νέα περιστατικά και 7 θάνατοι αναφέρθηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Στη Γουινέα, 12 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Αυτές περιλαμβάνουν ύποπτα, πιθανά και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η απότομη αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων EVD στη Γουινέα μετά από εβδομάδες χαμηλής ιικής δραστηριότητας αποδεικνύει ότι αλυσίδες μετάδοσης υπάρχουν στην κοινότητα. Το φαινόμενο αυτό είναι οπισθοδρόμηση για τον έλεγχο της επιδημίας EVD και ζητούνται μέτρα για την ενίσχυση του περιορισμού της. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η  ιχνηλάτηση των  επαφών.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας ανέφερε το πρώτο πιθανό κρούσμα της EVD. Σύμφωνα με τις αρχές της Νιγηρίας, η υπόθεση είναι ένας 40-χρόνος Λιβερίανης καταγωγής, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία, όπου παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα EVD. Ο ασθενής ταξίδεψε αεροπορικώς και έφτασε στο Λάγος της Νιγηρίας, στις 20 Ιουλίου μέσω της Λομέ, Τόγκο. Ήταν συμπτωματικός, ενώ ταξίδευε, εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο αμέσως μετά την άφιξή του, και πέθανε στις 25 Ιουλίου. Στις 22 Ιουλίου, είχε  ληφθεί δείγμα του και η προκαταρκτική εργαστηριακή ανάλυση που διεξήχθη στο εργαστήριο ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λάγος ήταν θετική για τον ιό Έμπολα. Το δείγμα μελετήθηκε και από το συνεργαζόμενο κέντρο του Ινστιτούτου Παστέρ στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για επιβεβαίωση.

Με βάση τις εκθέσεις του Υπουργείου Υγείας της Γουινέας, του Υπουργείου Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Σιέρα Λεόνε, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Λιβερίας, και WHO από την Αρχικη Ανακοίνωση στις 25 Μαρτιου (Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ στη Λυών Γαλλίας προτείνουν το στελεχος Zaire ebolavirus ως αιτιολογικό παράγον)  -έως τις 27 Ιουλ 2014, τις ακολουθες λιστες.

Γουινέα εν συντομία
• ύποπτα και επιβεβαιωμένες υποθέσεις: 427
• Υποψία Θάνατοι: 319
• εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα: 311

Λιβερία εν συντομία
• ύποπτα και επιβεβαιωμένες υποθέσεις: 249
• Υποψία Θάνατοι: 129
• εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα: 84

Σιέρα Λεόνε εν συντομία
• ύποπτα και επιβεβαιωμένες υποθέσεις: 525
• Υποψία Θάνατοι: 224
• εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα: 419

Επισκόπηση της νόσου του ιού Έμπολα
Η Νόσος του ιού Ebola (επίσης γνωστή ως αιμορραγικός πυρετός Ebola) είναι μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια (με ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%) που προκαλείται από μόλυνση με ένα είδος του ιού Ebola. Αν και η νόσος είναι σπάνια, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, ιδιαίτερα μεταξύ του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και άλλα άτομα που έχουν στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο .Η  Έμπολα μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής ή με αίμα ή σωματικά υγρά (όπως το σάλιο ή τα ούρα) ενός μολυσμένου ατόμου ή ζώου (π.χ. νυχτερίδες) ή φαγητού-ωμού κρέατος ή μέσω της επαφής με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά αυτού.

Η περίοδος επώασης, από την έκθεση στον ιο ως την  εμφανίσει συμπτωμάτων, κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιφνίδια πυρετό, ρίγη, και μυϊκούς πόνούς. Γύρω στην πέμπτη ημέρα, δερματικά  εξανθήματα  μπορεί να φανερωθούν. Ναυτία, εμετός, πόνος στο στήθος, πονόλαιμος, πόνος στην κοιλιά και διάρροια μπορεί να ακολουθήσουν. Τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν ίκτερο (κίτρινο δέρμα), σοβαρή απώλεια βάρους, διανοητική σύγχυση, σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό Έμπολα περιλαμβάνει μέτρα για να αποφύγετε την επαφή με τα σωματικά υγρά και το αίμα μολυσμένων ατόμων και αντικειμένων που έχουν μολυνθεί με αυτά (π.χ. μάσκες, σύριγγες).

       

Παξιμάδη Ελένη PhD πηγές CDC,WHO

Στο site του CDC μπορείτε να βρείτε ταξιδιωτικές οδηγίες για τη διασφάλιση της υγείας σας
http://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/alert/ebola-liberia