You are currently viewing Temelimab έναντι του παρατεταμένου COVID

Temelimab έναντι του παρατεταμένου COVID


Δελτίο τύπου Γενεύη, Ελβετία, 16 Νοεμβρίου 2022

Η GeNeuro ανακοινώνει την ένταξη των πρώτων ασθενών και στα πέντε ελβετικά κέντρα στην πρώτη κλινική δοκιμή εξατομικευμένης ιατρικής κατά της μακροχρόνιας αξιολόγησης του temelimab (τεμελιμάμπης) έναντι του παρατεταμένου COVID.

Η έκφραση της παθογόνου πρωτεΐνης W-ENV που προκαλείται από τη λοίμωξη SARS-CoV-2, η οποία συνεχίζεται πολύ μετά την αντιμετώπιση της οξείας φάσης, θεωρείται ύποπτο πως παίζει σημαντικό ρόλο στην επιμονή της φλεγμονής σε πολλούς ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19.

Η εξατομικευμένη ιατρική δοκιμή θα αξιολογήσει το temelimab, το αντίσωμα anti-W-ENV που αναπτύχθηκε από την GeNeuro, ως θεραπεία τροποποίησης της νόσου σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19 και οι οποίοι είναι θετικοί για την παρουσία της παθογόνου πρωτεΐνης W-ENV στο αίμα τους, που αντιπροσωπεύει περισσότερα από έναν στους τέσσερις ασθενείς σε μελέτες ασθενών μακροχρόνιου COVID.

Ο μακροχρόνιος COVID ανησυχεί σημαντικά τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού του οποίου τα συμπτώματα παραμένουν σοβαρά και επηρεάζονται βαθιά ως προς την ποιότητα ζωής και την ικανότητά τους να εργαστούν.

Η GeNeuro μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην αναστολή των αιτιολογικών παραγόντων που οδηγούν στην εξέλιξη νευροεκφυλιστικών και αυτοάνοσων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) η πλευρική σκλήρυνση (ALS) και η( μετά-οξεία επακόλουθη του COVID-19 :Post-Acute Sequele of COVID-19:PASC) μακροχρόνια COVID-19 ή μετά την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα την ένταξη των πρώτων ασθενών στη δοκιμή Φάσης 2 που αξιολογεί το temelimab έναντι του μακροχρόνιου COVID-19 στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης στις μετά νόσο COVID κλινικές (αρχικά κέντρα), καθώς και σε όλα τα άλλα ελβετικά κλινικά κέντρα που συμμετέχουν στη μελέτη, π.χ. Inselspital στη Βέρνη, REHAB Βασιλεία, Kantonsspital Graubünden στο Chur και το Centre Hospitalier du Valais Romand στη Sion (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε σε κλινικές δοκιμές.gov ή στον ιστότοπο της GeNeuro). Η έκφραση της παθογόνου πρωτεΐνης W-ENV που προκαλείται από τη λοίμωξη SARS-CoV-2, η οποία συνεχίζεται πολύ μετά την επίλυση της οξείας φάσης, υποπτεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιμονή της φλεγμονής σε πολλούς ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19 και μπορεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο για διαταραχές του νευρικού συστήματος που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, όπως οι γνωστικές απώλειες και η κόπωση. Η εξάμηνη πολυκεντρική δοκιμή εξατομικευμένης ιατρικής θα εντάξει 200 ασθενείς που είναι θετικοί για την παρουσία της παθογόνου πρωτεΐνης W-ENV στο αίμα τους.

Η δοκιμή θα αξιολογήσει το temelimab, το αντίσωμα antiW-ENV που αναπτύχθηκε από την GeNeuro, ως θεραπεία τροποποίησης της νόσου σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19 που υποφέρουν από προβλήματα συγκέντρωσης ή κόπωσης. Θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με temelimab για 6 μήνες στη βελτίωση της γνωστικής εξασθένησης ή της κόπωσης. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μελετήσουμε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς που πάσχουν από μακροχρόνια σύνδρομα COVID. Έχουμε απόλυτη ανάγκη από θεραπείες για αυτούς τους ασθενείς που είναι συχνά αβοήθητοι», δήλωσε ο καθηγητής Idris Guessous, Επικεφαλής του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ιατρικής της HUG, ιδρυτής της κλινικής μακροχρόνιας COVID-19 και Διευθυντής Ερευνητής της μελέτης που άνοιξε στο HUG από τον Νοέμβριο του 2020.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή που στοχεύει την παθογόνο πρωτεΐνη W-ENV θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση, θεραπεύοντας ασθενείς που είναι θετικοί σε αυτήν την παθογόνο πρωτεΐνη». «Σήμερα έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία της παθογόνου πρωτεΐνης W-ENV σε πάνω από το 25% των ασθενών σε μελέτες μακράς διάρκειας COVID και έχουμε αναπτύξει ένα τεστ για να επιβεβαιώσουμε την παρουσία της στο αίμα ενός ασθενούς», δήλωσε ο καθηγητής David Leppert. , Chief Medical Officer της GeNeuro. «Η πρωτεΐνη W-ENV ενεργοποιεί την έμφυτη ανοσία και είναι παθογόνος για τα κύτταρα του νευρικού συστήματος. Μπορεί να είναι μια βασική αιτία για τα εξουθενωτικά συμπτώματα που εμφανίζει ένα μεγάλο υποσύνολο μακροχρόνιων ασθενών με COVID. Ελπίζουμε ότι η εξουδετέρωση της με το temelimab θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των εξουθενωτικών συνδρόμων που βιώνουν αυτοί οι ασθενείς». «Επικοινωνώ με την GeNeuro για να συμμετάσχω σε αυτή τη μελέτη, επειδή έχουμε μεγάλη απαίτηση θεραπευτικής αντιμετώπισης από ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές μακροχρόνιας CoVID», δήλωσε ο Δρ. Gregory Fretz, επικεφαλής ιατρός του Medizinische Poliklinik στο Kantonsspital Graubünden και ερευνητής στη μελέτη. «Πέραν από τις συμπτωματικές θεραπείες, χρειαζόμαστε φάρμακα που μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία αυτής της νόσου και η βιολογική υπόθεση του W-ENV είναι πολλά υποσχόμενη». Οι πρώτοι ασθενείς έχουν ήδη εγγραφεί και στα πέντε ελβετικά κέντρα (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο κλινικό trials.gov ή στον ιστότοπο της GeNeuro). Θα ανοίξουν και άλλα κέντρα στην ΕΕ. Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το ελβετικό «Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Φαρμάκων COVID-19» για την υποστήριξη της κλινικής έρευνας σε φάρμακα για τον COVID-19. Τα κορυφαία αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το Long-COVID έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού του οποίου τα συμπτώματα παραμένουν σοβαρά και επηρεάζονται βαθιά ως προς την ποιότητα ζωής και την ικανότητά τους να εργαστούν. Μόνο στις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Brookings υπολογίζει ότι περίπου δεκαέξι εκατομμύρια Αμερικανοί σε ηλικία εργασίας είναι πιθανό να έχουν μακροχρόνια COVID σήμερα, από τους οποίους έως και τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι πιθανόν άνεργοι λόγω αυτής της ασθένειας!
Σχετικά με τη GeNeuro

Η αποστολή της GeNeuro είναι να αναπτύξει ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες κατά των νευρολογικών διαταραχών και των αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, εξουδετερώνοντας αιτιολογικούς παράγοντες που κωδικοποιούνται από ανθρώπινους ενδογενείς ρετροϊούς (HERVs), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 8% του ανθρώπινου DNA. Η GeNeuro εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και διαθέτει εγκαταστάσεις Ε&Α στη Λυών της Γαλλίας. Έχει δικαιώματα σε 17 διπλωμάτα ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν την τεχνολογία της.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.geneuro.com

Επιμέλεια μετάφρασης

Ελένη Παξιμάδη
Μοριακός Βιολόγος PhD

Παρουσίαση Ελένης Παξιμάδη στο 48ο Ιατρικό Συνέδριο

Σε αυτό το σημείο θα ανατρέξω στην ομιλία μου στο 48ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο ΕΠΙΣ στις 14 Μαΐου 2022 με τίτλο «ΣΧΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΟΓΕΝΟΥΣ ΡΕΤΡΟЇΟΥ W (HERV-W) ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟЇΟΥ 2 (CoV-2) ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19.»
Αρχικά παρουσίασα το πρώιμο στάδιο της ενεργοποίησης του HERV –W από τον SARS Cov-2 της μελέτης που περιγράφετε στο Δελτίο Τύπου: «Γενεύη, Ελβετία, 16 Νοεμβρίου 2022
Η GeNeuro ανακοινώνει την ένταξη των πρώτων ασθενών και στα πέντε ελβετικά κέντρα στην πρώτη κλινική δοκιμή εξατομικευμένης ιατρικής κατά της μακροχρόνιας αξιολόγησης του temelimab (τεμελιμάμπης) έναντι του παρατεταμένου long -COVID.»
Έχοντας τις γνώσεις πάνω στην Ιολογία καθώς και την εμπειρία των τριάντα ετών ως ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας –ΣΚΠ παρουσίασα τα πρώτα αποτελέσματα για τον long Covid- παρατεταμένο Covid και τη συμπτωματολογία του η όποια σε κάποιες περιπτώσεις παρομοιάζει με αυτή της ΣΚΠ :
«Υποτροπές MS έναρξη συμπτωμάτων που θυμίζουν MS
• υπερβολική κόπωση (fatigue)
• προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση (“brain fog”)
• ζάλη
• κατάθλιψη και άγχος
• αίσθημα αδιαθεσίας
• πονοκεφάλους
Και έναρξη MS σε μετά covid ασθενείς»

επίσης την ταυτόχρονη παρουσία και δράση των ιών
COVID19 -HERV-W – HERPESVIRUSES

Με το παράδειγμα του γηπέδου ποδόσφαιρου ώστε να γίνω κατανοητή.
Με τον Covid 19 να έχει την κατοχή της μπάλας στην έναρξη του αγώνα και μετά να την «μοιράζει δίνοντας πάσα»  ενεργοποιώντας παράλληλα, σε ασθενείς που φέρουν στο γονιδίωμά τους ,τους HERV-W και τους Herpes!
Περεταίρω προέβλεψα τον κίνδυνο της σοβαρότητας της επαναλοίμωξης
• «Οι πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων δεν φαίνεται να συνδέονται με το πόσο άρρωστος είστε όταν κολλήσετε για πρώτη φορά το COVID-19.
Τα άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα στην αρχή μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα.»
Στο τέλος ολοκλήρωσα την ομιλία μου προφητικά
«Ενόψει αυτής της κατάστασης, τα δεδομένα από την παρούσα μελέτη απαιτούν την χρήση του HERV-W ENV ως δείκτη επικινδυνότητας αλλά και ως δυνητικό θεραπευτικό στόχο σε σύνδρομα που σχετίζονται με τον long COVID-19.
Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ήδη υπάρχοντα θεραπευτικά μόρια που στοχεύουν τον HERV-W ENV σε κλινικές μελέτες της GeNeuro»

Dr Ελένη Παξιμάδη