You are currently viewing ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟY ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ. Ο πρώτος εθελοντής στις ΗΠΑ έλαβε το πειραματικό εμβόλιο

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟY ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ. Ο πρώτος εθελοντής στις ΗΠΑ έλαβε το πειραματικό εμβόλιο


Πολλές βιοτεχνολογικές εταιρείες εργάζονται να παρασκευάσουν εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού χρησιμοποιώντας κλασικές μεθοδολογίες (Βλέπε εικόνα δεξιά). Η Γερμανική εταιρεία CureVac AG, μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που πρωτοπορεί στην παρασκευή φαρμάκων και εμβολίων που βασίζονται στο πληροφορικό mRNA, επιβεβαίωσε: στόχος της είναι η προστασία των ανθρώπων και των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Η αρχή της τεχνολογίας της εταιρείας βασίζεται στη χρήση του mRNA ως φορέα δεδομένων για να καθοδηγηθεί το ανθρώπινο σώμα να παράγει τις δικές του πρωτεΐνες που να είναι ικανές να καταπολεμήσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Η τεχνολογία δηλ. επιτρέπει να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι μολυσματικών ασθενειών, όπως του νέου κορονοϊού. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιώντας αυτή την η τεχνολογία μπορεί να παρασκευαστούν πολλά εκατομμύρια εμβολίων σε ελάχιστο χρόνο. Βέβαια, υπάρχουν φήμες ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξαγοράσουν την πατέντα της μεθοδολογίας mRNA από τη Γερμανική εταιρεία.

Από την άλλη, αξιωματούχος των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι η πιλοτική κλινική δοκιμή για εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού άρχισε χθες Δευτέρα (16/3/2020 σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Seattle. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 45 εθελοντές, υγιείς νέοι και θα τους χορηγηθούν διαφορετικές δόσεις. Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna Therapeutics. Το πειραματικό εμβόλιο βασίζεται στο πληροφορικό (αγγελιαφόρο) RNA (mRNA), το οποίο κατευθύνει το σώμα του ανθρώπου για να κάνει μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα του νέου κορωνοϊού.

Ο πρώτος εθελοντής έλαβε τη χαμηλότερη ενέσιμη δόση του εμβολίου, στα 25 μικρογραμμάρια (mcg). Τρεις άλλοι θα λάβουν την ίδια αρχική δόση, και θα αξιολογηθούν προσεκτικά προτού δοθεί δόση των 100 mcg του εμβολίου σε 4 νέους εθελοντές, κοκ. Εκτός από την παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ερευνητές θα ελέγξουν εάν το εμβόλιο προκαλεί ανοσιακή αντίδραση αναλύοντας το αίμα των εθελοντών για αντισώματα. Θα πρέπει να τονιστεί, ακόμη και εάν οι πιλοτικοί κλινικοί έλεγχοι στεφτούν με επιτυχία, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες, πριν το εμβόλιο χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πράξη.

Πηγές. https://www.livescience.com/first-person-coronavirus-vaccin… και https://www.curevac.com/…/curevac-focuses-on-the-developmen…

Αναδημοσίευση άρθρου του  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη (Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α.Π.Θ.)