You are currently viewing ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 3D ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΟΥ.

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 3D ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΟΥ.


Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει την ανάπτυξη φαρμάκων που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού.

Η μόλυνση με κάποιον κορωνοϊό αρχίζει όταν πρωτεΐνη των ακτίνων του ιού προσδένεται στον υποδοχέα των κυττάρων μας. Μετά την πρόσδεση, ένα ένζυμο, μια πρωτεάση, των κυττάρων μας διασπά και ενεργοποιεί την προσδεμένη στον υποδοχέα πρωτεΐνη της ακτίνας. Ο ιός εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου. Το γονιδίωμα (RNA) του ιού προσκολλάται σε ριβόσωμα του κυττάρου/ανθρώπου για μετάφραση (πολλαπλασιασμό). Γίνεται βιοσύνθεση μιας μακράς πολυπρωτεΐνης. Η πολυπρωτεΐνη έχει τη δική της βασική πρωτεάση, η οποία διασπά την πολυπρωτεΐνη σε πολλαπλές μικρότερες πρωτεΐνες. Ένας αριθμός αυτών των πρωτεϊνών συνενώνονται για να σχηματίσουν ένα πολυπρωτεϊνικό σύμπλοκο, την RNA-εξαρτώμενη πολυμεράση RNA. Αυτή συμμετέχει αμέσως στην αναπαραγωγή, δηλ. τον πολλαπλασιασμό, του RNA από έναν κλώνο RNA.

Ερευνητές στη Γερμανία αποκωδικοποίησαν την τρισδιάστατη δομή του μορίου της ιικής πρωτεάσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ υψηλής έντασης στη Γερμανία (μονάδα BESSY II, Helmholtz-Zentrum Berlin). Η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική δομή της πρωτεάσης παρέχει συγκεκριμένα σημεία για να αναπτυχθούν δραστικές ουσίες ή αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να προσδεθούν σε συγκεκριμένα σημεία της πρωτεάσης και να παρεμποδίσουν την λειτουργία της.

Σημείωση. Ο Καθηγητής Rolf Hilgenfeld είναι παγκοσμίως γνωστός εμπειρογνώμονας στον τομέα της ιολογίας και έχει ήδη αναπτύξει έναν αναστολέα κατά του ιού SARS-1 κατά τη διάρκεια της πανδημίας SARS-1 (2002/2003).

*Βιβλιογραφία. X-ray Structure of Main Protease of the Novel Coronavirus SARS-CoV-2 Enables Design of α-Ketoamide Inhibitors. Linlin Zhang, Daizong Lin, Xinyuanyuan Sun, Katharina Rox, Rolf Hilgenfeld. DOI: 10.1101/2020.02.17.952879. Η εργασία είναι υπό δημοσίευση και ελεύθερα προσβάσιμη.

Αναδημοσίευση άρθρου του Γιάννη Καρακασιλιώτη (Επ. Καθηγητης Ιατρικής βιολογιας-Μοριακής Ιολογίας ΔΠΘ)