You are currently viewing Δίνουμε αίμα με ασφάλεια!

Δίνουμε αίμα με ασφάλεια!


Ο Πρόεδρος του Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας-ΕΚΕΑ κ. Παναγιώτης Κατσίβελας φιλοξενούμενος σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή μίλησε για την ανάγκη στήριξης της αιμοδοσίας αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος για τους εθελοντές αιμοδότες. Είναι αξιοσημείωτο όπως ανέφερε πως η Ελληνική εθελοντική αιμοδοσία είναι η πρώτη παγκοσμίως σε αριθμό δοτών, κάνει έκκληση στους αιμοδότες να προσέλθουν χωρίς φόβο, ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή αίματος.

Με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο και ο Θεόδωρος Πιτταράς, Επίκουρος Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με παράλληλη απασχόληση στην Αιμοδοσία- Αιματολογικό Εργαστήριο του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου παροτρύνει τους αιμοδότες να δώσουν αίμα… «Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, παρατηρείται δραματική έλλειψη αίματος σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας. Το γεγονός αυτό, θέτει σε κίνδυνο την ζωή όλων των ενεργών πολιτών που μπορεί να χρειάζονται μετάγγιση αίματος και ιδιαιτέρως στους θαλασσαιμικούς ασθενείς, που η ζωή τους και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από την επάρκεια αίματος. Η αντιμετώπιση των χρονίων αυτών ασθενών συνίσταται στη μετάγγιση με 2΄- 3 μονάδες αίματος ανά 15 ημέρες. Ήδη, υπάρχει μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια ενώ ακυρώνονται εξωτερικές αιμοληψίες, καθώς τα πάντα κλείνουν.”

Κατόπιν αυτών τις προηγούμενες ήμερες και σύμφωνα με ανάρτηση του gov.gr είναι πλέον επίσημο ότι από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, οι Εθελοντές Αιμοδότες μπορούν να μετακινούνται για Αιμοδοσία, είτε με την Βεβαίωση κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών επιλέγοντας τον κωδικό Β1, είτε με την αποστολή SMS με τον κωδικό 1 στο 13033. #βγαίνωέξωμόνογιαναδώσωαίμα #στέλνουμε1στο13033 #αιμοδοσία

Dr Ελένη Παξιμάδη