You are currently viewing Μελέτη: Αντιιικό φάρμακο που συνδέεται με μεταλλάξεις COVID που μπορούν να εξαπλωθούν

Μελέτη: Αντιιικό φάρμακο που συνδέεται με μεταλλάξεις COVID που μπορούν να εξαπλωθούν


 

Ralph Ellis

September 26, 2023

 

Το αντιιικό φάρμακο molnupiravir έναντι του Sars COVID 19 που μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στον κοροναϊό που περιστασιακά εξαπλώνονται σε άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό *Nature (Nature https://doi.org/10.1038/s41586-023-06649-6 (2023)).

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το molnupiravir, που πωλείται με την επωνυμία Lagevrio, έχει προκαλέσει τη δημιουργία πιο μεταδοτικών ή σοβαρών παραλλαγών του COVID, λέει η μελέτη, αλλά οι ερευνητές ζήτησαν περισσότερο έλεγχο του φαρμάκου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 15 εκατομμύρια γονιδιώματα του COVID και ανακάλυψαν ότι οι μεταλλάξεις που συνδέονται με το molnupiravir αυξήθηκαν το 2022, ειδικά σε μέρη όπου το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε ευρέως, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επίπεδα των μεταλλάξεων βρέθηκαν επίσης σε πληθυσμούς όπου το φάρμακο ήταν σε μεγάλο βαθμό συνταγογραφούμενο, όπως οι ηλικιωμένοι.

Το Molnupiravir είναι ένα αντιικό φάρμακο που χορηγείται σε άτομα αφού εμφανίσουν σημάδια ότι έχουν COVID-19. Παρεμβαίνει στην ικανότητα του ιού να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, σταματώντας έτσι την εξάπλωση του ιού σε όλο το σώμα και διατηρώντας το επίπεδο του ιού σε χαμηλά επίπεδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός μερικές φορές μπορεί να επιβιώσει από το molnupiravir, με αποτέλεσμα μεταλλάξεις που έχουν εξαπλωθούν σε άλλους ανθρώπους.

Ο Theo Sanderson, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, είπε στον Guardian ότι οι συνέπειες των μεταλλάξεων ήταν ασαφείς.

“Η υπογραφή είναι πολύ σαφής, αλλά δεν υπάρχουν παραλλαγές που κυκλοφορούν ευρέως που να έχουν την υπογραφή. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να μεταδίδεται ευρέως που να οφείλεται στο molnupiravir”, είπε.

Η μελέτη δεν λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μολνουπιραβίρη, αλλά καλεί τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να το εξετάσουν εξονυχιστικά.

«Η παρατήρηση ότι η θεραπεία με molnupiravir έχει αφήσει ένα ορατό ίχνος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων αλληλουχίας, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης αλληλουχιών που προέρχονται από molnupiravir, θα είναι σημαντικός παράγοντας για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και της εξελικτικής ασφάλειας αυτού του φαρμάκου», κατέληξαν οι ερευνητές.

Όταν έφτασε για σχόλιο, η εταιρία παραγωγής αμφισβήτησε τα στοιχεία.

“Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι αυτές οι μεταλλάξεις σχετίζονταν με ιική εξάπλωση από ασθενείς που έλαβαν μολνουπιραβίρη χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία αυτής της μετάδοσης. Αντίθετα, οι συγγραφείς βασίζονται σε περιστασιακές συσχετίσεις μεταξύ της περιοχής από την οποία αναγνωρίστηκε η αλληλουχία και του χρονικού πλαισίου συλλογής της αλληλουχίας σε χώρες όπου το molnupiravir είναι διαθέσιμα για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», ανέφερε η εταιρεία.

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση του molnupiravir για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου βαθμού COVID-19 σε ενήλικες τον Δεκέμβριο του 2021. Ο FDA έχει επίσης εγκρίνει τη χρήση του Paxlovid, ενός αντιικού φαρμάκου που παράγεται από άλλη εταιρία.

Πηγές

Nature: “A molnupiravir-associated mutational signature in global SARS-CoV-2 genomes”

The Guardian: “Use of antiviral may be fueling evolution of Covid, scientists say”

FDA: “Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Additional Oral Antiviral for Treatment of COVID-19 in Certain Adults”

https://www.medscape.com/s/viewarticle/996814?form=fpf

 

*Άρθρο NATURE Μια μεταλλακτική υπογραφή που σχετίζεται με το molnupiravir σε παγκόσμια γονιδιώματα SARS-CoV-2

Το Molnupiravir, ένα αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως κατά του SARS-CoV-2, δρα προκαλώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού κατά την αναπαραγωγή.  Οι περισσότερες τυχαίες μεταλλάξεις είναι πιθανό να είναι επιβλαβείς για τον ιό και πολλές θανατηφόρες γ’ αυτόν; έτσι, τα αυξημένα ποσοστά μετάλλαξης που προκαλούνται από το molnupiravir μειώνουν το ιικό φορτίο . Ωστόσο, εάν ορισμένοι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μολνουπιραβίρη δεν καθαρίσουν πλήρως λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2, θα μπορούσε να υπάρχει πιθανότητα μελλοντικής μετάδοσης μεταλλαγμένων ιών -molnupiravir. Εδώ παρουσιάουμε ότι οι βάσεις δεδομένων αλληλουχίας SARS-CoV-2 περιέχουν εκτεταμένες ενδείξεις μεταλλαξογένεσης molnupiravir. Χρησιμοποιώντας συστηματικήπροσέγγιση, διαπιστώνουμε ότι διακρίνεται μια συγκεκριμένη κατηγορία μακρών φυλογενετικών κλάδων από ένα υψηλό ποσοστό μεταλλάξεων G-to-A και C-to-T, οι οποίες βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε αλληλουχίες από το 2022, μετά την εισαγωγή της θεραπείας με molnupiravir, και σε χώρες και ηλικιακές ομάδες με ευρεία χρήση του φαρμάκου. Εντοπίζουμε φάσμα μεταλλάξεων, με προτιμώμενα νουκλεοτιδικά πλαίσια, από ιούς σε ασθενείς που είναι γνωστό ότι έχουν υποβληθεί  σε θεραπεία με μολνουπιραβίρη και δείχνουν ότι η υπογραφή τους ταιριάζει με αυτή που φαίνεται σε αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις με μετάδοση προερχόμενη γενεαλογικά από molnupiravir. Τέλος, αναλύουμε τα αρχεία θεραπείας για να επιβεβαιώσουμε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ αυτών των κλάδων υψηλής G-to-A και τη χρήση του molnupiravir.

Sanderson, T., Hisner, R., Donovan-Banfield, I. et al. A molnupiravir-associated mutational signature in global SARS-CoV-2 genomes. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06649-6

Επιμέλεια μετάφρασης Ελένη Παξιμάδη