You are currently viewing Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονοδών Νόσων του Εντέρου (ΙΝΦΕ)

Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονοδών Νόσων του Εντέρου (ΙΝΦΕ)


2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΙΦΝΕ ΓΙΑ SITE Page 1

19 ΜΑΙΟΥ 2013
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Ι∆ΙΟΠΑΘΝ ΦΛΕΓΜΟΝΟ∆Ν ΝΟΣΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ (ΙΦΝΕ)
Η Νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα είναι ιδιοπαθείς φλεγµονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ) και αποτελούν χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις που προκαλούν φλεγµονή σε ολόκληρο το πεπτικό σύστηµα η πρώτη και µόνο στο παχύ έντερο η δεύτερη.

 

Πρόκειται για ανίατες νόσους που διαρκούν διά βίου και έχουν σηµαντικές ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονοµικές συνέπειες στους πάσχοντες. Πλήττουν άτοµα κυρίως νεαρής ηλικίας, καθιστώντας τα µερικώς ή ολικώς ανίκανα να εργαστούν ή ακόµα και να παρακολουθήσουν τα µαθήµατά τους στο σχολείο ενώ πολύ συχνά υποβάλλονται σε µακρά διαστήµατα αναγκαστικής και επώδυνης νοσηλείας.
Ειδικότερα για τα παιδιά οι παραπάνω παθήσεις δηµιουργούν σύνθετα προβλήµατα λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Και στις δύο νόσους εµφανίζονται γενικά συµπτώµατα όπως κόπωση, καταβολή, ανορεξία και µερικές φορές πυρετός. Τα συµπτώµατα από το έντερο περιλαµβάνουν βλεννοαιµατηρές (συνήθως διαρροϊκές) κενώσεις, που µπορούν να συνοδεύονται από τεινεσµό (επίµονη και επαναλαµβανόµενη τάση για αφόδευση) και κολικοειδή (δηλαδή µε επαναλαµβανόµενες εξάρσεις και υφέσεις) κοιλιακό πόνο. Μερικοί εµφανίζουν ναυτία ή κάνουν εµετό. Πολλοί ασθενείς εµφανίζουν συµπτώµατα από άλλα όργανα του σώµατος, όπως άφθες (µικρές λευκωπές πληγές) του στόµατος, αρθρίτιδα (διόγκωση και πόνος στις αρθρώσεις), ερύθηµα και γαγγραινώδες πυόδερµα (βαριά νεκρωτική προσβολή του δέρµατος), ιριδοκυκλίτιδα (φλεγµονή των οφθαλµών), ηπατοπάθεια (προσβολή του ήπατος), οστεοπόρωση (προσβολή των οστών) και κυψελιδίτιδα ή ίνωση (προσβολή των πνευµόνων). Υπάρχουν και συµπτώµατα που οφείλονται στις επιπλοκές των δύο νόσων. Η χαµηλή απορροφητικότητα βιταµινών και ιχνοστοιχείων οδηγεί σε δυσχέρεια της νυχτερινής όρασης, κώφωση, αγευσία, ευαισθησία στις λοιµώξεις, τριχόπτωση, στειρότητα (στους άνδρες), απώλεια διάθεσης για σεξουαλική επαφή (και στα δύο φύλα), µείωση ανάπτυξης (στα παιδιά), αναιµία (απώλεια σιδήρου ή δυσαπορρόφηση στη βιταµίνη Β12 ή και στο φυλλικό οξύ), δερµατοπάθειες, χολολιθίαση (δυσαπορρόφηση χολικών αλάτων) και νεφρολιθίαση (δυσαπορρόφηση οξαλικού οξέος).

Η ελκώδης κολίτιδα, η οποία προσβάλλει µόνο το παχύ έντερο, στην οξεία φάση χαρακτηρίζεται από τοπικές βλεννοαιµατηρές διάρροιες των οποίων η βαρύτητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου αλλά και από την έκτασή της. Εάν ολόκληρο το παχύ έντερο είναι προσβεβληµένο, η διάρροια µπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Εάν πάσχουν µόνο τα τελικά τµήµατα (σιγµοειδές και το ορθό), τα κόπρανα µπορεί να είναι πιο σχηµατι σµένα και να έχουν πρόσµειξη αίµατος ή βλέννης.

Οι µέθοδοι διάγνωσης των παθήσεων αυτών είναι ιδιαίτερα σύνθετες (δαπανηρές, χρονοβόρες και στρεσογόνες για τα παιδιά και τους γονείς τους) και περιλαµβάνουν ειδικές εξετάσεις αίµατος, απεικονιστικό έλεγχο του λεπτού εντέρου (εντερόκλυση, µαγνητική εντερόκλυση ακτινογραφίες, αξονικές τοµογραφίες, µαγνητικές τοµογραφίες), ενδοσκοπήσεις (κολονοσκόπηση, γαστροσκόπηση), ενώ ταυτόχρονα, µετά τη διάγνωση, γίνονται µέρος της καθηµερινότητας των πασχόντων διότι αποτελούν τον κορµό των εξετάσεων στον οποίο επαναυποβάλλονται από τους θεράποντες ιατρούς µε σκοπό την παρακολούθηση της πορείας των νόσων.
Φυσικά, όλοι οι ασθενείς (ανεξαρτήτως ηλικίας) ακολουθούν φαρµακευτική αγωγή, για όλη τους τη ζωή, που περιλαµβάνει µία γκάµα σκευασµάτων που κινούνται από απλά αντιφλεγµονώδη µέχρι και ισχυρότατα ανοσοκατασταλτικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι επιπλοκές των νοσηµάτων οδηγούν τους πάσχοντες και χειρουργικές επεµβάσεις.

Το σωµατείο µας µε επωνυµία «Σύλλογος Ατόµων µε Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής» άρχισε να δραστηριοποιείται το 2006 αντιπροσωπεύοντας άτοµα που πάσχουν από τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, διοργανώνοντας παρουσιάσεις από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και παρέχοντας πληροφορίες και υποστήριξη στους πάσχοντες και τους συγγενείς τους.
Στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας ΙΦΝΕ του 2013 ο Σύλλογος Ατόµων µε Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής διοργανώνει την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 7:00µµ στο πρώην ∆ηµαρχείο του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μπιχάκη 8 παρουσίαση µε θέµα «H ∆ιατροφή στις Ιδιοπαθείς Φλεγµονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) ¬Ελκώδης Κολίτιδα και Νόσος του Crohn» που θα γίνει από την κα Ευσταθία Παπαδά κλινική διαιτολόγο ¬διατροφολόγο MSc Πτυχιούχο Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου και University College London. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το Σωµατείο
Η Πρόεδρος Ο Γραµµατέας
Αλεξάνδρα Γκλιάτη Χρήστος Κιτµιρίδης

Ε∆ΡΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΦΜ: 998830876, ∆ΟΥ: Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Tαχ. ∆/νση: ΤΘ 80229, ΤΚ 18510 Πειραιάς
Τηλ.: 694 402 5788, Ιστοσελίδα: www.crohnhellas.gr, E¬mail:  info@crohnhellas.gr