You are currently viewing ΠΙΘΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΠΙΘΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


Εγκεκριμένο στην Ιαπωνία φάρμακο ενδέχεται να μπορεί να προστατεύσει και από το COVID 19. Χρειάζονται πρόσθετες κλινικές δοκιμές. Η διαδικασία όμως αξιολόγησής ενός φαρμάκου για κλινική χρήση γίνεται σε 4 στάδια και είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα (Ευτυχώς ορισμένα Κράτη, αλλά και Φιλάνθρωποι διέθεσαν τα απαιτούμενα κονδύλια).

Η εμφάνιση του νέου, παθογόνου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Κίνα, η ταχεία εθνική και διεθνής εξάπλωσή του, καθώς και ο εντυπωσιακά αυξημένος αριθμός θανάτων στην γειτονική Ιταλία και το Ιράν αποτελούν παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Γνωρίζουμε ότι η είσοδος των κορωνοϊών στα κύτταρά μας εξαρτάται από την πρόσδεση των πρωτεϊνών (S) της ιικής ακτίνας σε κυτταρικούς υποδοχείς. Αν γνωρίσουμε ποιους κυτταρικούς παράγοντες χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στα κύτταρά μας, ίσως αποκτήσουμε σημαντικές πληροφορίες για τη μετάδοσή του και θεραπευτικούς στόχους. Σε εργασία -που είναι ελεύθερα προσβάσιμη- αποδείχθηκε ότι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης II (ACE2) είναι ο κυτταρικός υποδοχέας για τον ιό, ενώ πρωτεάση σερίνης TMPRSS2 χρησιμοποιείται για την προ επεξεργασία της πρωτεΐνης S.

Επιπρόσθετα, ένα κλινικά αποδεδειγμένο φάρμακο (Camato mesilate) που είναι αναστολέας TMPRSS2 παρεμποδίζει ένα ένζυμο απαραίτητο για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρά μας. Αυτό το εύρημα ενδέχεται να αποτελέσει επιλογή θεραπείας. Χρειάζονται πρόσθετες κλινικές δοκιμές. Η διαδικασία όμως αξιολόγησής ενός φαρμάκου για κλινική χρήση γίνεται σε 4 στάδια και είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα (Ευτυχώς ορισμένα Κράτη, αλλά και Φιλάνθρωποι διέθεσαν τα απαιτούμενα κονδύλια).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές. Γιατί; Α) Οι χαρακτηριστικές ακτίνες αποτελούνται από πρωτεϊνικά πολυμερή, τα οποία καθορίζουν τον τροπισμό του ιού. Το γεγονός ότι ανιχνεύτηκαν δύο στελέχη του κορωνοϊού θα πρέπει να ελεγχθεί εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και για τα δύο στελέχη. Β) Το γονίδιο ACE** είναι πολυμορφικό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχουν στο φάρμακο και πρόσθετες πληροφορίες για εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή ανάλογα με τη γενετική σύσταση των ασθενών.

Τέλος, η ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ, που είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του κορωνοϊού MERS, ενδέχεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

*Βιβλιογραφία. *Hoffmann, M et al. (2020). SARS-CoV-2 cell entry depends on ACE2 and TMPRSS2 and is blocked by a clinically-proven protease inhibitor. Cell 181, 1–10April 16, 2020.
**I. D. Papadimitriou, C. Papadopoulos, A. Kouvatsi and C. Triantaphyllidis (2009). The ACE I/D polymorphism in elite Greek track and field athletes. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 49: 459-463.

Αναδημοσίευση άρθρου του  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη (Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α.Π.Θ.)