You are currently viewing 3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Δεν είσαι μόνος!

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Δεν είσαι μόνος!


3 dek

…Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τη φύση του να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρό του. Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι, όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά, απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά. Το πέταγμά  τους γίνεται ομορφότερο όταν οι άλλοι τους χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί τους!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την Ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ.

 Για το 2015 ο ΟΗΕ αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα στην ένταξη των ΑμεΑ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των Ανθρώπων με Αναπηρία. .

Οι εποχές που οι κοινωνίες απέρριπταν τα Άτομα με Αναπηρίες και υιοθετούσαν τις πιο απάνθρωπες συμπεριφορές απέναντί τους έχουν βέβαια παρέλθει.

 Τώρα πλέον έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό από όλους (διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς κ.α.) ότι τα άτομα αυτά έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις (όταν μπορούν να τις εκπληρώσουν) με όλους τους άλλους και ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα.

 Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

ΕΕΑΣΚΠ-ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

ethelontis

 

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου.

 Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία.

Είναι ο έρωτας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάγκης των άλλων και αποτελεί το δείκτη τού πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές. O εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας.

Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Η ΕΕΑΣΚΠ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθώς και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και θα διαμοιράσει φυλλάδια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου με την πρωτοβουλία και αρωγή των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας, που εξασκούν την πρακτική τους εργασία στην ΕΕΑΣΚΠ.

Στην ΕΕΑΣΚΠ υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής !

Σας προσκαλούμε να στηρίξετε το εθελοντικό μας έργο,  τονίζοντας ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. ΕΕΑΣΚΠ

 

Facebook page