You are currently viewing H ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 16o Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής

H ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 16o Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής


H ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
16o Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής.
Αλεξανδρούπολη, 21-23 Οκτωβρίου, Ξενοδοχείο Ramada Plaza
Δεν θα υπάρχει ηλεκτρονική μετάδοση του Συνεδρίου
Την ομιλία μου, Παρασκευή ώρα 5,30 μ.μ. μπορεί να την παρακολουθήσει ελεύθερα κάποιος, π.χ. από τον Νομό ΄Εβρου, αρκεί να δηλώσει συμμετοχή στους διοργανωτές.

LINK Συνεδρίου: https://sites.google.com/view/hscbb22/
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Οι εντυπωσιακές πρόοδοι στην ανάλυση του DNA σύγχρονων, αλλά και προϊστορικών ανθρώπων, έχουν συμβάλει σημαντικά στη διερεύνηση και κατανόηση της καταγωγής των Ελλήνων. Οπότε η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση της γενετικής κληρονομιάς των Ελλήνων ξεκινώντας από την καταγραφή της γενετικής σύστασης των σύγχρονων Ελλήνων και τη σύγκρισή της με τη γενετική σύσταση πληθυσμών της Ευρασίας και της Αφρικής και φθάνοντας μέχρι την ιχνηλάτηση των προγονικών βιολογικών ριζών μας. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν συνοπτικά στοιχεία σε τρία θέματα:
Α) Σύγκριση της DNA σύστασης Ελλήνων-Τούρκων, καθώς και η γενετική κληρονομιά και καταγωγή των Πομάκων. Τα γενετικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι: α) Περίπου 30% της DNA σύστασης των σημερινών Τούρκων έχει προέλευση από πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας (Μογγολική καταγωγή). β) Οι Τούρκοι διαφέρουν στη γενετική τους σύσταση από τη γενετική σύσταση των Ελλήνων, ανεξάρτητα από το είδος των γενετικών δεικτών που χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκρισή τους. γ) Η ανάλυση της γενετικής σύστασης των Πομάκων έδειξε ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται γενετικά πλησιέστερα προς αυτούς είναι οι Έλληνες και οι Βούλγαροι, παρά οι Τούρκοι. δ) Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει ότι οι ΄Ελληνες Πομάκοι είναι Ευρωπαϊκής καταγωγής και όχι Ασιατικής ή Αφρικανικής προέλευσης, ενισχύοντας την υπόθεση ότι πρόκειται για γηγενή πληθυσμό της Βαλκανικής.
Β) Τα γενετικά στοιχεία καταρρίπτουν τη θεωρία του Φαλμεράυερ για τη φυλετική καταγωγή των Ελλήνων από Σλάβους. Σύμφωνα με αυτά που υποστήριζε ο Φαλμεράυερ, το 1830, ο πλήρης εκσλαβισμός και ο εξαλβανισμός περιοχών της Ελλάδας νόθευσε και εξαφάνισε μέσω της επιμειξίας τους Ελληνικούς τοπικούς πληθυσμούς. Μελέτη στην οποία εξετάστηκε η γενετική σύσταση των Πελοποννησίων έδειξε ότι υπάρχει σαφής διάκριση των Πελοποννησίων από τους σλαβικούς πληθυσμούς. Επιπρόσθετα, οι Μανιάτες και οι Τσάκωνες, που κατά τον Φαλμεράυερ ήταν σλαβικής καταγωγής, έχουν σχεδόν μηδενικά ποσοστά σλαβικής επιμειξίας.
Γ) Σύγκριση της γενετικής σύστασης των Μινωιτών και των Μυκηναίων με αυτή των σημερινών Ελλήνων. Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι είχαν μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ τους, έχοντας τουλάχιστον τα 3/4 της βιολογικής καταγωγής τους από τους πρώτους Νεολιθικούς αγρότες της Δυτικής Ανατολίας και νησιών του Αιγαίου. Το κύριο συμπέρασμα δεκάδων δημοσιευμάτων είναι ότι: «Τα γενετικά ευρήματα αντανακλούν τα ιστορικά γεγονότα του ελλαδικού χώρου» και ότι «η εικόνα της γενετικής συνέχειας των Ελλήνων είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρο επίσης είναι το γεγονός ότι διά μέσου των αιώνων οι Έλληνες εξελίχθηκαν δεχόμενοι γενετικές επιδράσεις από άλλους πληθυσμούς, αλλά ποτέ δεν έσβησε η γενετική κληρονομιά των πληθυσμών του Αιγαίου, πριν και μετά την εποχή των πρώιμων πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού».