You are currently viewing Η Oxford BioDynamics και το King’s College London συνεργάζονται για την ανάπτυξη βιοδεικτών EpiSwitch για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η Oxford BioDynamics και το King’s College London συνεργάζονται για την ανάπτυξη βιοδεικτών EpiSwitch για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα


Οι προγνωστικοί και προγνωστικοί βιοδείκτες που προσδιορίζονται από την τεχνολογία EpiSwitch θα επιτρέψουν την καλύτερη πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μετά τη δοκιμή APIPPRA

Abatacept για την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η δοκιμή APIPPRA του Abatacept ήταν μια πολυκεντρική δοκιμή σε 213 άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφανίσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Τα πρωτοποριακά αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύτηκαν στο The Lancet τον Φεβρουάριο του 2024 [1].

Ο καθηγητής Andrew Cope, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, σχολίασε: «Η δοκιμή APIPPRA είναι η μεγαλύτερη δοκιμή πρόληψης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μέχρι σήμερα και η πρώτη που έδειξε μια αποτελεσματική θεραπεία στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου σε άτομα με κίνδυνο».

EpiSwitch για προγνωστικούς σκοπούς

Στην άμεση παρακολούθηση της επιτυχημένης δοκιμής, η ομάδα του King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησε την τεχνολογία EpiSwitch του OBD- η οποία έχει ήδη επιφέρει επιτυχή αποτελέσματα σχετικά με την πρόγνωση της νόσου και την πρόβλεψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία- για να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξέλιξης σε ΡΑ και είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη θεραπευτική παρέμβαση με το Abatacept, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ενώ το 92,8% όσων έλαβαν θεραπεία με Abatacept δεν εμφανισαν ΡΑ στο τέλος του πρώτου έτους, περίπου το 25% αυτής της ομάδας τελικά εξελίχθηκε σε ΡΑ μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία μιας ακριβούς εκτίμησης κινδύνου και την ανάγκη για βελτιωμένα εργαλεία διασταύρωσης για τον εντοπισμό εκείνων των ατόμων που θα έχουν το όφελος μιας διαρκούς, αποτελεσματικής απόκρισης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα τα οποία  προλαμβάνουν την ΡΑ

Ο καθηγητής Andrew Cope, King’s College του Λονδίνου δήλωσε: «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που να προλαμβάνουν αυτήν την ασθένεια. Τα αρχικά αποτελέσματα από τη δοκιμή APIPPRA θα μπορούσαν να είναι καλά νέα για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο αρθρίτιδας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την Oxford Biodynamics και τα πρώιμα αποτελέσματα που μας βοηθούν να εντοπίσουμε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο και πώς να τον μειώσουμε. Η τεχνολογία EpiSwitch παρέχει βιοδείκτες υψηλής βιολογικής συνάφειας.”

Το Abatacept είναι ένα βιολογικό τροποποιητικό της νόσου αντιρευματικό φάρμακο που συνιστάται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας όταν χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με συμβατικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα σε ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση σε άλλα συμβατικά ή βιολογικά τροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα [1].

(1) February 13, 2024 DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)02649-1

Πηγή:https://manufacturingchemist.com/Oxford-BioDynamics-Kings-College-London-EpiSwitch-biomarkers

Επιμέλεια μετάφρασης

Ελένη Παξιμάδη PhD