Οι επιστήμονες έχουν μάθει τώρα περισσότερα για μια γενετική παραλλαγή που συνδέει τις ιογενείς λοιμώξεις με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν μια συγκεκριμένη παραλλαγή σε ένα γονίδιο που μεταβάλλει τα μιτοχόνδρια, προκαλώντας διαταραχή στην κυτταρική αντιική απόκριση. Αυτή η εργασία, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Nature , έχει αναγνωρίσει τα μιτοχόνδρια ως σημαντικό μέρος της ιικής σύνδεσης με τον νευροεκφυλισμό.
Ενώ τα μιτοχόνδρια είναι ευρέως γνωστά ως η δύναμη του κυττάρου, έχουν διάφορους ρόλους και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το στρες. Τα μιτοχόνδρια σχετίζονται επίσης με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια έχει συσχετιστεί με ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και διαταραχές του ήπατος.
Ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για τα μιτοχόνδρια που ονομάζεται POLG μπορεί να επηρεαστεί από μια γενετική παραλλαγή. Αυτή η εργασία έδειξε ότι η παραλλαγή POLG εξασθενεί και καθυστερεί την αρχική ανοσοαπόκριση σε μια ιογενή λοίμωξη, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από μια υπερενεργοποιημένη αλλά καθυστερημένη αντίδραση που διαταράσσει τον εγκέφαλο και το ήπαρ.
Αυτή η παραλλαγή του γονιδίου POLG χρονολογείται από την εποχή των Βίκινγκς και μπορεί πλέον να βρεθεί σε όλο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Οι Βορειοευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα φορείς αυτής της παραλλαγής και περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους στη Φινλανδία και τη Νορβηγία είναι μεταφορείς.
Εάν κάποιος κληρονομήσει δύο αντίγραφα της παραλλαγής POLG, εμφανίζεται μια ασθένεια που ονομάζεται MIRAS (σύνδρομο μιτοχονδριακής υπολειπόμενης αταξίας). Η παρουσίαση του MIRAS μπορεί να διαφέρει πολύ από τον έναν ασθενή στον άλλο, επομένως οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν άλλες επιρροές επηρεάζουν την εκδήλωση της νόσου. Αυτή η εργασία μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι ασθενείς με MIRAS έχουν σοβαρή επιληψία ως έφηβοι, ενώ άλλοι έχουν συμπτώματα μόνο χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα – οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να είναι ένα έναυσμα.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, μπορούν να τροποποιήσουν την εκδήλωση και την ηλικία έναρξης των νευρολογικών παθήσεων», εξήγησε η συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός επιστήμονας Yilin Kang, PhD του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. “Ο προσδιορισμός των παραγόντων ευαισθησίας και των μηχανισμών ενεργοποίησης είναι πολύτιμοι στόχοι για νέες θεραπευτικές εξελίξεις. Τα τρέχοντα ευρήματα υποδεικνύουν τη σημασία των νέων μιτοχονδριακών λειτουργιών στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.”
Πηγές: University of Helsinki
Kang, Y., Hepojoki, J., Maldonado, R.S. et al. Ancestral allele of DNA polymerase gamma modifies antiviral tolerance. Nature (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-07260-z
Επιμέλεια μετάφρασης Ελένη Παξιμάδη