You are currently viewing ΜΗΠΩΣ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΒΟΗΘΗΣΕ AΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ στις ΗΠΑ;

ΜΗΠΩΣ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΒΟΗΘΗΣΕ AΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ στις ΗΠΑ;


Στις 29/2/2020 η ανάρτησή μου ήταν: Η ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ, που είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του κορωνοϊού MERS, ενδέχεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Σε εργασία*, ερευνητές (University of California Davis Medical Center in Sacramento) περιγράφουν την επιδημιολογία, την κλινική εικόνα, τα ιολογικά χαρακτηριστικά σε 12 ασθενείς με COVID-19.

Επιπρόσθετα, τρεις νοσηλευόμενοι ασθενείς έλαβαν ενδοφλέβια βραδέως το ερευνητικό αντι-ιικό φάρμακο ρεμδεσίνη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences τη στιγμή της κλινικής επιδείνωσης των συμπτωμάτων με βάση την απόφαση του κλινικού ιατρού κάθε ασθενούς (περίπου την Τρίτη ημέρα) . Το φάρμακο παγιδεύει το ένζυμο πολυμεράση RNA με αποτέλεσμα να αναστέλλεται ο ιικός αναδιπλασιασμός μέσω πρόωρου τερματισμού της μεταγραφής του RNA.

Οι in vitro μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο αναστέλλει την αντιγραφή του γενετικού υλικού του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο εργαστήριο και σε ζωικά κύτταρα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ. To protect privacy, let’s just say they are doing well. Τουλάχιστον ένας ασθενής είναι καλά στην υγεία του. Επειδή η χρήση του φαρμάκου remdesivir δεν χορηγήθηκε ως μέρος τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής, οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητά του ή την ασφάλειά του.

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για το φάρμακο βρίσκονται σε εξέλιξη τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Κίνα και όλοι εύχονται/ελπίζουν γρήγορα θετικά αποτελέσματα ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, χωρίς όμως σημαντικές παρενέργειες.

*Βιβλιογραφία. Corresponding author: Claire M. Midgley, PhD, MSc Title: First 12 patients with coronavirus disease 2019 (COVID-19) in the United

States. https://www.medrxiv.org/…/10…/2020.03.09.20032896v1.full.pdf

Αναδημοσίευση άρθρου του  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη (Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α.Π.Θ.)